Kontakt os på Tlf. 31526010

Hvis du ønsker medarbejdere uden stress, så fjern ordet Robust i dine jobopslag.

- 25/12/22
Hvis du ønsker medarbejdere uden stress, så fjern ordet Robust i dine jobopslag.

Hver eneste gang jeg læser et jobopslag, hvor der står, at man skal være robust, tænker jeg, om det virkeligt er det, de ønsker. Jeg har en stærk mistanke, om at ledere og dem i HR-afdelingen ikke reelt ved, hvad ordet betyder, eller at de måske bare bruger ordet, fordi de har set at andre bruger det i flæng.
Jeg håber ikke, at de har brug for en robust medarbejder, især ikke når jeg ser på ordets betydning.

Især da jeg nylig så et jobopslag fra den offentlige sektor, indenfor børneområdet, hvor man søgte en robust senior til at hjælpe til med udsatte børn. Det er for mig, et helt forkert ordvalg.

For hvad betyder robust egentligt?
Det betyder modstandsdygtig over for slid, kan tåle belastning og vanskelige betingelser, du skal være hærdet, hårdfør, hårdhudet, sej, slidstærk, solid, stærk og ufølsom.

Hvis jeg, som analytiker, skal læse mellem linjerne, så skriver de i jobopslaget, at de har en forventning om, at du skal kunne tåle pres over længere tid og klare dig lige så godt i kriser, som når der ikke er kriser, være stærk som en okse og at ufølsomhed kan være en fordel på det job.

Men er det egentligt det arbejdsmiljø, de ønsker at skabe? Det ved jeg selvfølgelig godt, det ikke er, men nogle gange benytter man sig af de ord som florerer, selvom de ikke giver mening.

Derfor er det også enormt vigtigt, at der tages stilling til, hvilken plads denne medarbejder skal udfylde og være langt tydeligere i kommunikationen, når der laves et jobopslag. Hvis de i stedet for skriver, at de ønsker en medarbejder, der er med til at fremme trivsel og derved sikrer deres arbejdsplads gennem læring og erfaring, vil det lige netop give dem, den robusthed de søger.

Personligt plejer jeg altid at sige til mine medarbejdere, at vi hver dag skal gøre noget, for at sikre os at dagen i morgen bliver lettere, end den var i dag, med udgangspunkt i at vi ikke skal nå mere, men at vi skal have mere frihed, til det der er sjovt for den enkelte medarbejder.

En anden leveregel jeg personligt følger, og jeg ved mine medarbejdere gør det samme, er, at når jeg ved, vi kommer ind i en periode, der kræver ekstra ressourcer, som vores højsæson for undervisning, en foredragsturne eller at vi skal nå en deadline på en bog, forbereder jeg mig i flere uger før, som om jeg skal løbe et maraton. Jeg sikrer mig, at jeg personligt er i topform, at vi er på forkant med øvrige opgaver og at jeg er tydelig overfor mine ansatte og min familie, omkring hvad der skal til at ske, og hvor længe det står på, så jeg forebygger stress hos dem og min egen angst ikke bliver aktiveret.


Tilbage til oversigten