Et måltid sammen med andre, er altafgørende i kampen mod ensomhed hos de ældre.?

- 07/11/21
Et måltid sammen med andre, er altafgørende i kampen mod ensomhed hos de ældre.?
Jeg tror de fleste af jer vil give mig ret, når jeg siger, at vi danskere har en kultur og forkærlighed, for at hygge os med mad, når vi er samlet, det gælder både i hjemmet og når vi er ude. Vi kender også det modsatte, hvor ensomt det kan være, at spise et måltid alene. ?
Derfor rører det mig også dybt, at de ældre der er brugere af Fyensgade Centret kan fortælle mig, at den mad de kan købe i kantinen, kommer fra centralkøkkenet. De laver mad til over 2500 personer, uden at spørge de ældre om, hvad de kunne tænke sig. De blev indstillet til Landbrug og Fødevarers Madpris for 2021, som handler om at de bruger 60% økologi, gode råvarer og en målretning af maden til den gruppe, de leverer mad til, hvilket er superflot. Men vi skal passe på at vi ikke drager den parallel, at det er ensbetydende med, at maden smager som mormors gode hjemmelavede frikadeller. Hvilken også gør de ældre ikke er så vilde med maden, men den anden er at de giver 89 kr. for 1 kyllingelår, med kartofler og sovs.
MaryFonden skriver på deres hjemmeside at 30 % af danskerne har deltaget i en fællesspisning det seneste år, og hele 78 % mener, at det kan hjælpe på ensomhed at have nogen at spise sammen med. Så hvordan kan vi i Aalborg være bekendt, at de ældre ikke engang kan samles om et veldækket bord og lækker mad, velvidende at det giver livskvalitet på flere måder?
Er det virkeligt den måde, vi tænker på de ældre i Aalborg kommune? Fortjener de ikke et hammer lækkert måltid mad, som kan give dem den livskvalitet og smilet frem, som vi andre får, når vi sætter os om bordet, til et lækkert og nærende måltid?
Især når vi ved, at hver 5. ældre mister appetitten over tid, og derved bliver underernæret, hvilket også tit ender i fejlernæring. Endnu en gang belaster vi vores sundhedssystem, fordi vi er blevet hjemmeblinde.
Derfor spurgte jeg brugerne af Fyensgade Centret, hvad der skulle til, for at de fik mere lyst til at spise i Fyensgade Centret:
Vi ønsker os duften af madlavning i huset.
Vi ønsker os mad med smag og at det ser indbydende og lækkert ud.
Vi ønsker os mad der er lavet med kærlighed.
Vi ønsker følelsen af hjemlig hygge og varme.
Vi ønsker at prisen bliver lidt lavere, men hvis oplevelsen til gengæld bliver højere, vil den nuværende pris være ok.
Som adfærdsnørd og tidligere restauratør gennem 8 år synes jeg egentligt ikke, det er store krav at stille til et spisested.
For vi kender jo alle til det, at når vi kommer forbi et sted, der dufter af dejlig mad, måske duften af mormors frikadeller eller flæskesteg, får vi helt automatisk lyst til mad.
Vi ved også, at vi spiser med øjnene, så det at maden er anrettet smukt og ser lækkert ud øger appetitten.
Derfor vil jeg også kæmpe for, at alle ældre får mere medbestemmelse i DERES ældrecenter i Aalborg, og dermed være med til at bestemme, hvilken slags mad der skal være i deres kantine/cafe.
Og vi politikere skal lytte, og ikke være fastlåst i, om maden kommer fra et offentligt køkken, eller en privat udbyder, lad os nu få det til handle om de ældres livskvalitet en gang for alle.
Henriette Søvind?
Byrådskandidat for Konservative i Aalborg kommune?
CEO -indehaver af adfærdsdesign / kostvejleder skole Foredragsholder, adfærdsnørd, debattør & forfatter


Tilbage til oversigten